Розквіт Київської Русі ЗНО Давня та середньовічна історія України

Рукопис з кольоровими ілюстраціями називався “лицьовий”. Зображенням трьох євангелістів – Іоанна, Луки і Марка — було прикрашене Остромирове Євангеліє. Четвертого євангеліста, Матфея, немає, але для малюнка був залишений чистий аркуш. Крім сюжетних ілюстрацій, книги багато орнаментувалися. Про мініатюри Київської Русі ми можемо скласти уявлення по так званому радзивілівському літопису XV ст., який є списком з рукопису XIII ст. Його 617 мініатюр – своєрідна художня енциклопедія історії і культури того часу.

яка культура мала вирішальний вплив розвиток храмового будівництва київської русі

Князь Святослав Ярославич створив знаменитий « Ізборник », присвячений проблемі, « яко подобає людині бути ». Перу князя Володимира Мономаха належить “Повчання », адресоване дітям. Головна його ідея – турбота про долю Русі, яку розривали князівські усобиці, заклик до єдності. Поступово християнство https://1news.com.ua/tsikave/chatgpt-vpershe-fiksuye-znyzhennya-kilkosti-korystuvachiv.html охопило всі сфери життя людини. Вже у часи князювання Ярослава Мудрого митрополит Ілларіон трактував божественну благодать як суспільну норму, закон. У суспільстві розповсюджуються ідеали любові до ближнього, упокорювання і всепрощення, які орієнтували людину на послух.

Політичний устрій, соціально-економічний і культурний розвиток Київської Русі та Галицько-Волинської держави в IX—XIV ст.

На одній зі стін Софійського собору в Києві зображено цілий ансамбль із семи виконавців. Відомо, що на Русі були поширені пісні, танці, гра на музичних інструментах. На міських площах і в князівських палацах виступали скоморохи. До доби Київської Русі належить виникнення відомих усім казок про Бабу-Ягу, Змія Горинича, Кирила Кожум’яку, Вернигору, Котигорошка та багато інших. У них русичі висловлювали свої погляди на добро і зло, правду і кривду. Культура Русі -України в другій половині XI – першій пловині XIIIст. Прочитайте уривок і вкажіть рік, коли відбулася описана подія.

§ 12. Культура Русі-України наприкінці X — у першій половині XI ст.

Підготуйте презентацію про один із творів давньоруського мистецтва. • Фреска — картина, написана фарбами (водяними або на вапняному молоці) на свіжій вогкій штукатурці. • Книжкова мініатюра — невеличкий кольоровий малюнок у старовинному рукописі чи книзі.

Тут фіксувалися пам’ять про історичні події та ставлення до них. Іконопис прийшов до Київської Русі з Візантії разом з християнством. Саме з Візантії, а також з Болгарії, до Русі були привезені перші ікони. Першою іконою руських майстрів вважається картина Дмитра Солунського, написана на замовлення київського князя Ізяслава Ярославича у XI сторіччі. Згодом в усіх великих містах існували іконописні майстерні. Центрами культури у Київській Русі були монастирі. Одним з них був Києво-Печерський монастир, заснований за Ярослава Мудрого преподобним Антонієм, на взірець того, який він же започаткував у Чернігові.

Культура Київської Русі (ЗНО)

Це шедевр поєднання образної святості з неперевершеною художньою досконалістю. Найдавнішим літописом, який дійшов до наших днів, є «Повість временних літ» (малюнок), створена на початку XII ст. Вона збереглась у Лаврентіївському (1377 р.) та Іпатіївському (початок XV ст.) списках. Відомі також «Київський літопис» XII ст., «Галицько-волинський літопис» XIII ст.